Symbolem Krakowskiej przekąski jest niewątpliwie obwarzanek. Często jest mylony z preclem lub bajglem, ale to nie to samo. Obwarzanek jest okrągły i w środku ma dziurę, ale ciasto jest zwijane, a pod spodem powinny być widoczne pręty pieca, ślad wypieku. precel jest w kształcie węzła, bajgle to bułeczki z dziurką w środku. Nazwa obwarzanka pochodzi od sposobu wypieku, przed pieczeniem obwarza się ciasto, czyli zanurza, w gotującej wodzie.
Smakiem żydowskiego Kazimierza zostały bezapelacyjnie przez turystów uznane kazimierskie zapiekanki na Placu Nowym lub Żydowskim. Przewodnik po Krakowie Krakowianka obowiązkowo zabiera tam swoich turystów, a nocą proponuje aromatyczne i niezapomniane grillowane kiełbaski , serwowane z nyski pod gołym niebem, w okolicach Hali Targowej.
Powoli do smaków wkrada się również maczanka po krakowsku, serwowana w wersji fast foodów na Placu Bawół na krakowskim Kazimierzu, Jest ta tradycyjna bułka z gulaszem. Znajdziemy też wersje nowsze, np. z gruszką i gorzką czekoladą.